Selectează o Pagină

Meditaţia yoghină în spirală Yang

de Gregorian Bivolaru

Meditația de grup în spirală Yang este o metodă unică a școlilor de yoga din cadrul Federației Internaționale de Yoga ATMAN. Această meditație se realizează la unison în toată lumea, cu un număr mare de participanți, în momente specifice, pe tot parcursul anului.

Meditația în spirală Yang are ca scop amplificarea gradului de conștientizare a Conștiinței Cosmice de către participanți si sprijinirea eforturilor la nivel mondial de elevare a nivelului de conștiință al umanității. Ea susţine intrarea într-o etapă superioară de evoluție a omenirii.

Conceptul Yin-Yang

international-yoga-day-yin-yang-spiral

În filosofia orientală și, de asemenea, în paradigma științifică modernă, manifestarea Universului implică întotdeauna un aspect dublu: lumină și întuneric, cer și pământ, pozitiv (+) și negativ (-), solar (al Soarelui) și lunar (al Lunii). În gândirea orientală, aspectul solar, pozitiv, masculin se numește Yang, iar aspectul lunar, negativ, feminin se numește Yin. Aceste două concepte sunt, de fapt, expresia complementarității şi a dualismul universal. Cel mai clar exemplu al acestei dualităţi este curentul electric. Știm cu toții că pentru a avea energie electrică avem nevoie de un pol pozitiv și de unul negativ. Numai împreună ei pot genera energie electrică. Nici unul dintre ei este mai bun sau mai rău decât celălalt. Același lucru este valabil și pentru conceptul Yin-Yang. Yin și Yang nu pot fi separaţi. Ritmul lor misterios și alternanța lor subtilă creează viața Universului.

Există un simbol extrem de simplu, dar profund, care descrie această alternanță universală a lui Yin și Yang. Acesta este bine-cunoscut simbol Yin Yang sau Tai Chi.

Acest simbol poate fi explicat astfel:

 • Tot ceea ce există în Univers are o structură polară, adică este format din Yang – solar (+) și Yin – lunar (-).
 • Prezența acestor părţi complementar opuse creează o tensiune. Din această tensiune se naște Viaţa. Pentru menținerea acestei tensiunii (Viaţa), unul dintre poli trebuie să predomine. Această predominanță duce la mișcare, schimbare și transformare.
 • Cei doi poli ai manifestării sunt cuprinşi într-un cerc care-i ține împreună (în desenul de mai sus, cercul exterior ar trebui să fie cu mult mai mare). Acesta simbolizează existența unui Principiu Transcendent care controlează și domină totul, de la un nivel foarte înalt. Numai în acest mod Creația este posibilă. Dacă Principiul Transcendent nu ar fi făcut ca cei doi poli să rămână împreună, ei s-ar fi întors în Unitate, în Invizibilitate și în Non-Manifestare.
 • Fiecare pol conține, în sămânță, opusul lui, ceea ce înseamnă că totul este relativ. Într-un mod profund și misterios, orice aspect are propriul său opus. Fiecare moment al vieții include caracteristici diametral opuse celor evidente. Condiţia androginală originară (având atât caracteristici masculine, cât şi feminine) a ființei umane este un concept care apare în toate tradițiile spirituale ale omenirii. Astfel, echilibrul dintre hormonii masculini (+) și feminini (-), care este o condiție implicită a vieții, e prezent la toți oamenii.
 • Bărbatul este predominant solar; sămânța lui (sperma) este lunară (-). Femeia este predominant lunară (-); seminței ei (ovulele) sunt solare (+). Astfel, Tai Chi este o sinteză simbolică perfectă a Universului și a Omului, definind magistral esența Ştiinţei Yoga.
 • Reprezentarea cei doi poli, solar (+) și lunar (-) ca fiind egali este un punct de vedere idealist. Un echilibru perfect duce la absenţa tensiunii şi, în consecinţă, la nemanifestare. În lumile manifestate, există întotdeauna și trebuie să existe un pol predominant. Starea de putere apare atunci când cei doi poli sunt foarte aproape de un echilibru perfect. Un puternic dezechilibru între ei duce la slăbiciune, suferință, boală, lipsă de auto-control și lipsă de putere.
 • Yang este centripet (se deplasează spre un centru sau o axă) și se mişcă în vortexuri de energie având sensul de rotaţie invers acelor de ceasornic, în timp ce Yin este centrifug (se depărtează de la un centru sau o axă) și se mişcă în vortexuri de energie având sensul de rotaţie al acelor de ceasornic. Yang este principiul ordinii, al structurării și al scăderii entropiei. Yin este principiul haosului, al lipsei de structură și al creșterii entropiei.

Simbolismul spiralei

Spirala este încărcată cu mai multe semnificații simbolice, multe dintre ele făcând referire la interacțiunea dinamică dintre Yin și Yang.

Spirala Yang exprimă energia luminoasă, solară, dinamică si optimistă. Deplasarea de-a lungul brațului acestei spirale ne conduce la centrul ei, care reprezintă sursa Creației, unde îşi are originea tot ceea ce există și unde se va întoarce totul.

Astfel, spirala Yang reprezintă mişcarea circulară centripetă de întoarcere la Centru și este corelată cu evoluția spirituală ce conduce la eliberarea din ciclul reîncarnărilor. Spirala Yin este corelată cu direcția de involuție, de menţinere în ciclul reîncarnărilor și de îndepărtare de Centru.

Forma de spirală apare adeseori în natură, ca în bine-cunoscutul exemplu al cochiliei de melc. Simbolismul spiralei este susținut şi științific, de teoria matematică a spiralei logaritmice și de numărul de aur sau şirul lui Fibonacci. Numărul de aur a fost descoperit de matematicianul italian Leonardo Fibonacci (1170 -1240 d.Hr.), care a mai fost numit şi Leonardo din Pisa.

Numere Fibonacci au multe proprietăți interesante și sunt utilizate pe scară largă în matematică. Modele naturale, cum ar fi creșterea în spirală a frunzelor anumitor arbori, ilustrează adeseori şirul lui Fibonacci. Corolarele acestui şir sunt structurile fractale si descoperirea geometriei fractale.

international-yoga-day-yin-yang-spiral-galaxy

Image by Hubble Heritage – Creative Commons

 

Meditația în spirală Yang

În acest tip de meditație, participanții (grupaţi bărbat-femeie) se țin de mână și sunt ordonaţi în funcție de succesiunea celor 12 semne zodiacale. Această ordonare declanșează fenomene complexe de rezonanță cu afluxul de energie pozitivă, Yang, precum și cu aspectele benefice ale fiecăruia dintre cele 12 semne zodiacale și cu energia subtilă a planetelor lor guvernatoare.

Astfel, aura subtila a fiecărui participant se încarcă cu energie benefică ce echilibrează și vindecă la un nivel foarte profund, accelerând, în același timp, evoluția spirituală a conștiinței. Direct proporțional cu mărimea spiralei și cu numărul de participanți, fiecare persoană poate experimenta o stare profundă de beatitudine. În timpul unei spirale Yang, fiecare participant (indiferent de semnul său zodiacal) poate experimenta aspectele benefice ale tuturor celor 12 semne zodiacale, transformându-se astfel într-o replica în miniatură a Omului Cosmic desăvârşit.

Influențele subtile ale celor 12 semne zodiacale

În timpul unei spirale Yang, trăsăturile arhetipale ale fiecărui semn zodiacal care se pot percepe, sunt:

 • Berbecul manifestă impulsul primordial și entuziasmul nesfârşit
 • Taurul manifestă efortul creator susținut
 • Gemenii manifestă misterioasa polaritatea a creației
 • Racul manifestă starea de pasivitate și atașamentul
 • Leul manifestă energia vieții și a iubirii, în forma sa cea mai expansivă
 • Fecioara manifestă puterea discernământului și a intuiției
 • Balanța manifestă abilitatea de a socializa și de a alege calea de mijloc, prin care contrariile sunt armonizate
 • Scorpionul manifestă misterele dezintegrării materiei și ale transformării spirituale profunde
 • Săgetătorul manifestă dualitatea dintre instincte și aspirațiile spirituale superioare și descoperirea căii către sursa Creației
 • Capricornul manifestă procesul de transcendere
 • Vărsătorul manifestă stări spirituale superioare de conștiință
 • Peştii manifestă puterea de a explora lumea interioară și de a atinge starea de eliberare spirituală

În acelaşi timp, prin intermediul semnelor Taur, Fecioara si Capricorn, participanții la spirala Yang pot experimenta energiile subtile ale elementului pământ (Prithivi Tattva).

Prin intermediul semnelor Rac, Scorpion si Pești, participanții pot experimenta energiile subtile ale elementului apă (Apas Tattva).

Prin intermediul semnelor Berbec, Leu si Săgetător, participanții pot experimenta energiile subtile ale elementului foc (Tejas Tattva).

Prin intermediul semnelor Gemeni, Balanță si Vărsător, participanții pot experimenta energiile subtile ale elementului aer (Vayu Tattva).

Astfel, materialitatea corespunde semnelor de pământ, emotivitatea și sensibilitatea corespunde semnelor de apa, pasiunea și entuziasmul corespunde semnelor de foc, iar intelectualismul, expansivitatea și sentimentele calde de iubire corespunde semnelor de aer.

Influențele subtile ale planetelor

Prin intermediul nativilor din zodia Leului care participă la o spirală Yang, toţi ceilalţi participanți pot experimenta prin rezonanță influența subtilă benefică a Soarelui, care generează impulsul de a lupta împotriva întunericului, rafinamentul conștiinței, dezvoltarea puterii vindecătoare și revelarea spiritului divin (Atman).

Prin intermediul nativilor din zodia Racului, toţi ceilalţi participanți pot experimenta prin rezonanță influența subtilă benefică a Lunii, care stimulează creativitatea, controlul fără efort al emoţiilor, înclinația către meditaţie, armonizează personalitatea şi interacțiunile sociale.

Prin intermediul nativilor din semnele zodiacale Fecioară și Gemeni, toți ceilalți participanți pot experimenta influența subtilă benefică a lui Mercur, care amplifică inteligența, dorința de a învăța și de a cunoaşte, comunicarea clară, puterea de a convinge oamenii și inventivitatea.

Prin intermediul nativilor din semnele zodiacale Berbec și Scorpion, toţi ceilalţi participanți pot experimenta influența benefică subtilă a lui Marte, care stimulează reacțiile rapide, tendința de a acționa spontan, amplifică puterea sexuală, conferă o energie inepuizabilă și o judecată echitabilă. Nativii Scorpion rezonează şi cu Pluto, care conferă regenerare spirituală, puteri magice, capacitatea de a transcende personalitatea individuală și o luciditate perfectă.

Prin intermediul nativilor din semnele zodiacale Taur și Balanţă, toți ceilalți participanți pot experimenta influența subtilă benefică a lui Venus, care promovează iubirea pura, erotismul intens și rafinat, gândirea transfiguratoare, inspirația artistică, atracția pentru tot ceea ce este frumos si armonios, bunul gust si sensibilitatea.

Prin intermediul nativilor din zodia Săgetătorului, toţi ceilalţi participanții pot experimenta influența subtilă benefică a lui Jupiter, care conferă stări de înțelegere mentală profundă, gândire rafinată, expansivitate, entuziasm, tendința către studiul religios practic, succesul deplin și intuirea scopul ultim al existenței umane.

Prin intermediul nativilor din zodia Capricornului, toţi ceilalţi participanți pot experimenta influența subtilă benefică a lui Saturn, care susține responsabilitatea, seriozitatea, înclinaţia către filozofie, prudența, onestitatea și puterea de adaptare la situații dificile.

Prin intermediul nativilor din zodia Vărsătorului, toţi ceilalţi participanți pot experimenta influența subtilă benefică a lui Uranus, care încurajează spiritul de aventură, puterea creatoare, tendinţa de a căuta semnificaţiile profunde, capacitatea de focalizare a atenției, voinţa şi auto-controlul.

Prin intermediul nativilor din zodia Peștilor, toţi ceilalţi participanți pot experimenta influența subtilă benefică a lui Neptun, care trezeşte intuiția spirituală profunda, favorizează expansionarea conștientei, explorarea directă a vidului beatific, iubirea divină fără obiect, transcenderea structurilor inferioare ale personalității, revelațiile mistice, percepția graţiei divine și capacitatea de a explora lumi paralele.

În concluzie, în timpul meditației în spirală Yang, rezonanţa cu energiile subtile ale lui:

 • Venus trezeşte gradat o stare de generozitate
 • Jupiter amplifică gradat răbdarea
 • Saturn amplifică gradat disciplina
 • Marte amplifică gradat capacitatea de a acţiona corect
 • Luna amplifică gradat puterea de a medita
 • Soarele trezeşte gradat înțelepciunea
 • Mercur amplifică gradat puterea de a alege cu înţelepciune mijloace potrivite pentru a obţine ceea ce ne dorim
 • Uranus amplifică gradat o stare de armonie care ne ajută să atingem scopul spiritual ultim
 • Pluto trezeşte gradat puterile paranormale
 • Neptun face posibilă, în mod gradat, cea mai înaltă trezire spirituală ce permite reintegrarea conștientă în Conștiința Cosmică

international-yoga-day-yin-yang-spiral-hiatus2005

Yang Spiral – Solar Hiatus Costinesti 2005

 

Efectele meditației în spirală Yang

Participanții la meditațiile în spirale Yang foarte mari (cu cel puțin 3.000-4.000 de oameni) pot intra cu ușurință în stări de Samadhi sau de extaz cosmic. Aceasta se poate petrece în special atunci când trupurile, emoțiile și minţile lor sunt purificate și echilibrate aşa cum trebuie, iar ei reușesc să se focalizeze și să se implice activ în meditația respectivă.

Pentru a înțelege ce se petrece în timpul unei meditații în spirală Yang prin experiență directă, trebuie să participaţi la cel puțin trei spirale Yang care sunt organizate și realizate sub directa supraveghere a unor instructori competenţi. Pentru a avea o experiență semnificativă într-o meditație în spirală Yang, trebuie să fiţi foarte bine odihniţi și să aveţi suficientă vitalitate. Nu contează dacă suferiți de vreo boală; de fapt, afecţiunea respectivă poate fi parțial sau complet vindecată după câteva meditaţii în spirală Yang. Nu trebuie să fiţi practicanţi yoga pentru a beneficia de o meditație în spirală Yang.

Un aspect specific ce a fost general experimentat de către cei care au participat pentru prima dată la o meditație în spirală Yang este perceperea clară a zonelor dezechilibrate din trupul lor, a centrilor energetici subtili blocaţi și a aspectelor ființei lor ce au nevoie de îmbunătățiri. Chiar dacă acestea s-ar putea manifesta ca o senzație ușor neplăcută în zonele respective, în meditațiile ulterioare aceste efecte se vor diminua gradat și vor dispărea complet, ca urmare a efectelor echilibrante și curative ale energiilor benefice extraordinare care se manifestă în timpul spiralei.