Selectează o Pagină

De ce asana-ele sunt atât de eficiente?

YogaUnited-International-Yoga-Day-AsanasAsana-ele sunt o parte esenţială din renumita practică yoga. Pentru cei care au ales să meargă pe calea spirituală yoga, asana-ele sunt unul dintre pilonii esenţiali, iar pentru toţi cei care le practică, acestea sunt un instrument principal pentru a linişti mintea şi a deveni, gradat, din ce în ce mai conştienţi de noi înşine şi de universul nostru interior. Efectele complexe şi spectaculoase care pornesc de la corpul fizic au făcut din asana-e partea cea mai cunoscută dintre toate metodele yoga, devenind un subiect faimos de studii şi cercetare pentru a găsi soluţii naturale la problemele moderne ale omului.

Chiar dacă, privite dintr-o perspectivă mai profundă, asana-ele sunt în prezent subestimate, ele includ o etapă care conduce la atingerea stării de Samadhi (experienţa extatică a Unităţii) şi ne ajută să ne revelăm Sinele Suprem. „Secretul” eficienţei uimitoare a acestor posturi corporale este fenomenul rezonanței – fiecare postură ne pune în rezonanţă cu o energie divină specifică care este mereu aceeaşi pentru oricine o practică. Realizarea corectă a unei asana-e, combinată cu o excelentă focalizare mentală interioară, permite sistemului nostru energetic să vibreze la unison (să se pună în acord) cu energii infinite şi eterne, specifice, din macrocosmic (cum ar fi energia iubirii sau energia curajului) care sunt acum transferate în microcosmosul nostru, încărcându-ne fiinţa exact cu acea energie universală şi activând în noi calităţile şi virtuţile ei corespondente. Acest mecanism defineşte diferenţa dintre o gimnastică corporală şi o postură yoga – asana. Şi chiar dacă pare miraculos, este, de fapt, un mecanism energetic simplu, însă univeral.

Execuţie generală a unei asana-e

Pentru realizarea exemplară a unei asana-e, în care efectele maxime sunt generate la toate nivelele fiinţei, se recomandă executarea următorilor paşi.

Începe întotdeauna asana-ele cu o şedinţă de încălzire, prin care îţi pregăteşti corpul şi structurile energetice. După această pregătire generală, fiecare asana trebuie să urmeze acelaşi model:

  1. Intră gradat în asana fiind atent la structura fizică a trupului, menţinând permanent atenţia focalizată asupra ei.
  2. Realizează faza statică a asana-ei atât timp cât te simţi comfortabil.

    În timpul execuţiei, toţi muşchii care nu sunt folosiţi în această poziţie trebuie să fie cât mai relaxaţi posibil. După ce ai obţinut o poziţie stabilă şi relaxată, focalizează-ţi gradat atenția asupra întregului trup. Conştientizează faptul că structura fizică a trupului, împreună cu structurile sale energetice specifice, acţionează ca o veritabilă „antenă” care se acordează la energiile macrocosmice specifice pe care asana le angrenează. Aprofundează conştientizarea, trecând de la corpul fizic la structura ta energetică şi percepe activarea specifică a stărilor şi calităţilor ce caracterizează asana. Expansionează-ţi gradat conştiinţa pentru a percepe diferite stări psiho-mentale şi chiar principii universale arhetipale. Dacă este realizată timp suficient şi cu o intensă focalizare interioară, fiecare asana poate conduce către trezirea gradată a sufletului sau chiar către stări de pură beatitudine divină (Ananda) şi poate conduce, în cele din urmă, la revelarea Sinelui Suprem (Atman).

  3. Revino încet din asana, având atenţia focalizată asupra structurii fizice, pentru a avea mereu control asupra ei.
  4. Încheie cu o conştientizare şi o fază de relaxare în care să fii cât mai conştient de efectele obţinute pe toate nivelele fiinţei tale. Acordă o atenţie specială efectelor specifice ale asana-ei (aşa cum sunt descrise mai jos) şi observă trezirea şi asimilarea acelor efecte în fiinţa ta.

După ce închei un program de asana-e, realizează întotdeana relaxarea profundă, completă (Shavasana).