Organizezi una sau mai multe şedinte de asana-e la unison? Aplica aici!
Vrei să participi şi să afli dacă se organizează în oraşul tău? Verifică pagina evenimentelor!

De ce asana-ele sunt atât de eficiente?

YogaUnited-International-Yoga-Day-AsanasAsana-ele sunt o parte esenţială din renumita practică yoga. Pentru cei care au ales să meargă pe calea spirituală yoga, asana-ele sunt unul dintre pilonii esenţiali, iar pentru toţi cei care le practică, acestea sunt un instrument principal pentru a linişti mintea şi a deveni, gradat, din ce în ce mai conştienţi de noi înşine şi de universul nostru interior. Efectele complexe şi spectaculoase care pornesc de la corpul fizic au făcut din asana-e partea cea mai cunoscută dintre toate metodele yoga, devenind un subiect faimos de studii şi cercetare pentru a găsi soluţii naturale la problemele moderne ale omului.

Chiar dacă, privite dintr-o perspectivă mai profundă, asana-ele sunt în prezent subestimate, ele includ o etapă care conduce la atingerea stării de Samadhi (experienţa extatică a Unităţii) şi ne ajută să ne revelăm Sinele Suprem. „Secretul” eficienţei uimitoare a acestor posturi corporale este fenomenul rezonanței – fiecare postură ne pune în rezonanţă cu o energie divină specifică care este mereu aceeaşi pentru oricine o practică. Realizarea corectă a unei asana-e, combinată cu o excelentă focalizare mentală interioară, permite sistemului nostru energetic să vibreze la unison (să se pună în acord) cu energii infinite şi eterne, specifice, din macrocosmic (cum ar fi energia iubirii sau energia curajului) care sunt acum transferate în microcosmosul nostru, încărcându-ne fiinţa exact cu acea energie universală şi activând în noi calităţile şi virtuţile ei corespondente. Acest mecanism defineşte diferenţa dintre o gimnastică corporală şi o postură yoga – asana. Şi chiar dacă pare miraculos, este, de fapt, un mecanism energetic simplu, însă univeral.

Cum este amplificată această experienţă uluitoare cu ocazia Zilei Internaţionale Yoga 2018

Cu ocazia Zilei Internaţionale Yoga 2018, trei dintre cele mai importante asana-e yoga vor fi explicate şi exemplificate de către un profesor de yoga cu experienţă. Mulţi profesori de yoga cu experienţă vor realiza aceste exemplificări simultan, în întreaga lume (comform programului indicat mai jos), generând astfel un câmp subtil de unison, indiferent de distanţa care separă grupurile de practicanţi. Aceasta va crea o veritabilă matrice energetică care îi susţine pe toţi cei care doresc să experimenteze (chiar pentru prima dată) beneficiile multiple ale practicării asana-elor yoga selectate. Procesul de punere în rezonanţă cu energia specifică a fiecărei asana-e este mult facilitat de câmpul de unison creat de această reţea de practicanţi, fiecare focalizându-şi atenţia asupra proceselor energetice specifice fiecărei asana-e, aşa cum este descris mai jos.

Execuţie generală a unei asana-e

Pentru realizarea exemplară a unei asana-e, în care efectele maxime sunt generate la toate nivelele fiinţei, se recomandă executarea următorilor paşi.
Începe întotdeauna asana-ele cu o şedinţă de încălzire, prin care îţi pregăteşti corpul şi structurile energetice. După această pregătire generală, fiecare asana trebuie să urmeze acelaşi model:

  1. Intră gradat în asana fiind atent la structura fizică a trupului, menţinând permanent atenţia focalizată asupra ei.
  2. Realizează faza statică a asana-ei atât timp cât te simţi comfortabil.
    În timpul execuţiei, toţi muşchii care nu sunt folosiţi în această poziţie trebuie să fie cât mai relaxaţi posibil. După ce ai obţinut o poziţie stabilă şi relaxată, focalizează-ţi gradat atenția asupra întregului trup. Conştientizează faptul că structura fizică a trupului, împreună cu structurile sale energetice specifice, acţionează ca o veritabilă „antenă” care se acordează la energiile macrocosmice specifice pe care asana le angrenează. Aprofundează conştientizarea, trecând de la corpul fizic la structura ta energetică şi percepe activarea specifică a stărilor şi calităţilor ce caracterizează asana. Expansionează-ţi gradat conştiinţa pentru a percepe diferite stări psiho-mentale şi chiar principii universale arhetipale. Dacă este realizată timp suficient şi cu o intensă focalizare interioară, fiecare asana poate conduce către trezirea gradată a sufletului sau chiar către stări de pură beatitudine divină (Ananda) şi poate conduce, în cele din urmă, la revelarea Sinelui Suprem (Atman).
  3. Revino încet din asana, având atenţia focalizată asupra structurii fizice, pentru a avea mereu control asupra ei.
  4. Încheie cu o conştientizare şi o fază de relaxare în care să fii cât mai conştient de efectele obţinute pe toate nivelele fiinţei tale. Acordă o atenţie specială efectelor specifice ale asana-ei (aşa cum sunt descrise mai jos) şi observă trezirea şi asimilarea acelor efecte în fiinţa ta.

După ce închei un program de asana-e, realizează întotdeana relaxarea profundă, completă (Shavasana).

Bhujangasana

11:15 GMT / 3:15am PDT | 16:05 GMT / 9:05am PDT | 1:30 (22.6) GMT / 6:30pm PDT

IMG_0974Întinde-te la sol cu faţa în jos. Plasează palmele la sol, sub umeri şi arcuieşte-ţi gradat trunchiul spre în spate, în timp ce ridici capul, astfel încât partea superioară a corpului să se sprijine pe braţe. Spatele trebuie curbat în zona vertebrelor toracice. Menţine picioarele relaxate şi relaxează activ partea inferioară a spatelui. Menţine coapsele şi fesele relaxate şi apleacă capul spre în spate, gâtul rămânând cât mai relaxat. Dacă nu poţi arcui spatele pentru a putea întinde complet braţele, atunci menţine coatele la sol.

Concentrează-te pe întreaga durată a execuţiei asana-ei aşa cum s-a indicat mai sus. Focalizează-te în special să percepi o stare afectivă plăcută, o stare radiantă de iubire fără obiect, o stare de armonie, echilibru şi pace interioară.

Este important să revii uşor după execuţia oricărei asana-e.

Contraindicaţii: Nu practica această asana după o hernie de disc sau când suferi de hernie. În caz de hipertiroidism, nu apleca capul spre în spate, ci menţine-l drept.

Sukhasana

11:25 GMT / 3:25am PDT | 16:15 GMT / 9:15am PDT | 1:40 (22.6) GMT / 6:40pm PDT

IMG_0963Pentru a realiza această asana, aşează-te la sol cu picioarele încrucişate. Această asana include două versiuni, în funcţie de modul în care încrucişăm picioarele faţă de corp – dacă piciorul stâng sau piciorul drept este mai aproape de corp. Pentru a activa aspectul yin, receptiv, al acestei asana-e, aşează piciorul stâng mai aproape de corp, astfel încât fiecar picior să fie plasat sub piciorul opus. Fii atent să rămâi într-o poziţie comfortabilă. Menţine braţele relaxate, însă întinse, cu palmele pe genunchi. Realizează Jnana Mudra, formând un cerc cu degetul mare şi arătător. Menţine coloana dreaptă.

După ce ai realizat această asana aşa cum s-a indicat mai sus, conştientizează câteva momente, având picioarele întinse şi sprijinind corpul pe braţe. Apoi realizează asana cu piciorul drept mai aproape de trup, urmărind aceeaşi paşi indicaţi mai sus. Această versiune va activa aspectul yang, emisiv al acestei asana-e.

Concentrează-te pe întreaga durată a acestei asana-e aşa cum s-a indicat mai sus. Percepe o stare profundă de relaxare, care se expansionează gradat la nivel psiho-mental, până când apare şi se amplifică o stare de plăcere rafinată. Poţi percepe o capacitate mărită de control asupra plăcerii. Percepe şi o stare de integrare socială şi charisma (farmec personal) mult mărită.

Nu există contraindicaţii pentru această asana.

Vajrasana

11:55 GMT / 3:55am PDT | 16:45 GMT / 9:45am PDT | 2:10 (22.6) GMT / 7:10pm PDT

IMG_0968Aşează-te pe gambe, între călcâie, la sol. Degetele mari de la picioare trebuie să fie depărtate la o distanţă de un deget între ele, iar genunchii depărtaţi la o distanţă de un pumn. Nu te aşeza direct pe călcâie. Plasează palmele pe coapse, la încheitura şoldului, cu degetele mari orientate către spate, iar vârfurile celorlalte degete orientate către organele genitale. Menţine spatele drept, umerii relaxaţi şi pieptul larg deschis. Dacă flexibilitatea picioarelor nu îţi permite să stai direct pe sol, foloseşte o pernă drept suport sub picioare sau între picioare şi fese.

Concentrează-te pe întreaga durată a asana-ei aşa cum s-a indicat mai sus. Percepe o stare de comuniune între minte şi inimă. Simte cum această stare generează o profundă pace mentală şi emoţională, centrare interioară, ajutându-ne să experimentăm cele mai înalte aspecte ale fiinţei noastre.

Nu există contraindicaţii pentru această asana.